نگاهی اجمالی به تاریخچه صنعت سیمان ایران به بهانه جشن هشتاد و پنج سالگی این صنعت. با آغاز قرن چهاردهم خورشیدی رویکرد جدیدی به سوی توسعه اقتصادی و مدرن سازی کشور مد نظر قرار گرفت و به تبع آن طرحهای بسیاری از قبیل خطوط راهآهن، سدها، جادهها، اماکن آموزشی و عمومی متعددی در دستورکار قرارگرفت. ساخت تأسیسات و ساختمانهای جدید، استفاده از مصالح جدید را نیز در سرلوحه برنامههای توسعهای قرار میداد که بالطبع سیمان یکی از مهمترین این مصالح بود. رشد واردات سیمان به حدی بود که در سال ۱۳۱۴ ایران چهارمین کشور وارد کننده ی سیمان جهان بهشمار میرفت.
توجه به این نکته که ایران در منطقهای واقع شده که سلسله کوههای آهکی آن را احاطه نمودهاست، اندیشه ساخت کارخانه سیمان را پدیدار ساخت. در سال ۱۳۰۷ مطالعات لازم برای ایجاد اولین کارخانه ی سیمان آغاز گردید و در روز ۸ دیماه ۱۳۱۲ اولین کوره ی سیمان ایران با ظرفیت ۱۰۰ تن در روز در «شرکت سیمان ری» به بهرهبرداری رسید. در تاریخ ۱۳۱۴ کارخانه دیگری با ظرفیت روزانه ۲۰۰ تن خریداری و در سال ۱۳۱۵ در جوار کارخانه قبلی عملیات ساختمانی آن شروع و در سال ۱۳۱۶ بهرهبرداری از واحد دوم آغاز شد.
شاید لزومی به گفتن ندارد که رکن اصلی هر بنایی سیمان و خواص معجزه آسای آن میباشد و هیچ سازه و بنایی بدون وجود سیمان قابل تصور هم نیست. رشد بالای مصرف سیمان و سودآوری بالای تولید آن توجه زیادی را برای ساخت واحدهای دیگر تولید سیمان جلب نمود، بهگونهای که احداث کارخانههای سیمان بخشی از سرفصلهای برنامههای اول، دوم و سوم توسعه قبل از انقلاب بود. در برنامههای عمرانی پیشبینیهایی با هدف تشریک مساعی بین دولت و بخش خصوصی جهت گسترش هرچه بیشتر صنعت سیمان صورت گرفت. اهداف هر یک از این برنامهها توسط دولت تعیین شده بود و بخش خصوصی به عنوان سرمایهگذار عمل مینمود؛ بنابراین بیشتر سرمایهگذاری در صنعت سیمان توسط بخش خصوصی تأمین گردید.